Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Ο Σκορπιός: διαπερνώντας τα μεγάλα μυστικά της ζωής (και του θανάτου)!


(Εύα Χοχλακάκη - "Αστρολογική Πυξίδα")

Αν και έχει περάσει μόλις ένας μήνας από την “όλβια” φθινοπωρινή ισημερία - που κατάφερε έστω και για μια φευγαλέα στιγμή να εξισορροπήσει τις κοσμικές δυνάμεις της “φιλότητας” και του “νείκους” - οι συνθήκες αλλάζουν καταιγιστικά τώρα. Μπαίνουμε στην πιο δραματική φάση της χρονιάς, όπου το σκοτάδι και το κρύο αρχίζουν να κυριαρχούν κατά κράτος, η γη απογυμνώνεται και η φύση μοιάζει να “πεθαίνει”. Διανύουμε τον σκληρό αλλά και υψηλά μεταμορφωτικό “μήνα” του Σκορπιού!


Ο Σκορπιός εντρυφεί στα μεγάλα μυστικά της ζωής και του θανάτου, λατρεύει το απόκρυφο και αποστρέφεται το πολύ “εμφανές” και “ λαμπερό”. Αγαπά το ημίφως (για να μην πούμε το απόλυτο σκοτάδι)! Επομένως τώρα που είναι ο μήνας του, το ηλιακό φως μειώνεται δραματικά (πυκνά σύννεφα κρύβουν συχνά τον ήλιο ενώ σκοτεινιάζει απότομα νωρίς το απόγευμα). Ο Σκορπιός είναι ζώδιο του “νερού”, γι' αυτό και κυριαρχεί τώρα το υγρό στοιχείο - με τις χαρακτηριστικές καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες αυτής της περιόδου. Το ζώδιο αυτό θέλει να βρίσκονται όλα μέσα σε μια “μουσκεμένη υγρότητα...”

Τη δραματικότητα αυτής της “σκορπίσιας” περιόδου θα τη βιώσουμε ακόμη καλύτερα αν επισκεφτούμε την εξοχή. Θα δούμε εκεί τα φύλλα να έχουν πέσει από τα δέντρα - που φαντάζουν εφιαλτικά μαυρισμένα και “ξερακιανά”. Η γη γυμνή καλύπτεται με το καστανόμαυρο χρώμα που της δίνει η νέκρωση και η αποσύνθεση της βλάστησης και των πεσμένων φυλλωμάτων. Όλα αποσυντίθενται και επιστρέφουν στο χώμα - για να ξεπηδήσουν και πάλι μέσα από αυτό και να αναγεννηθούν σε μερικούς μήνες. Ο θάνατος είναι πανταχού παρών τώρα στη φύση, στα άφυλλα κλαδιά των δένδρων, στη σκούρα και πένθιμη γη, που έχει απεκδυθεί το πράσινο φόρεμα της! Το τοπίο προοιωνίζει παγωνιά...

Ενώ όμως όλα είναι φαινομενικά νεκρωμένα μια καινούργια ζωή αναπτύσσεται κρυφά κάτω από τα πόδια μας. Είναι ο σπόρος που “στέργεται” αόρατα μέσα στη γη, που τροφοδοτείται διαρκώς και που μεγαλώνει σιωπηλά μέρα με τη μέρα, προετοιμάζοντας κρυφά μια καινούργια ζωή, μια ανέλπιστη ανάσταση (ο Σκορπιός γνωρίζει ότι τίποτα δεν μπορεί να παραμείνει στην ύπαρξη αιώνια. Τα πάντα υποκύπτουν στη φθορά του χρόνου, επομένως ο μόνος τρόπος για να υφίσταται κάτι επί μακρόν στις διαστάσεις μας είναι να περνά μέσα από διαδοχικές φάσεις "θανάτου" και αναγέννησης του).

Όλα τα παραπάνω “νοεμβριανά” στοιχεία που συναντούμε στη φύση (η τραγική δραματικότητα του τοπίου, η αποσύνθεση της ύλης και των οργανισμών, η κρίσιμη φάση μετάβασης, ο θάνατος και η αναγέννηση, το μικροσκοπικό και αόρατο, ο “σπόρος”, η κρυφή δραστηριότητα, το “απόκρυφο” γενικά) σχετίζονται στενά με το κυρίαρχο αυτό το διάστημα ζώδιο του Σκορπιού!

Όπως ο Ζυγός έτσι και ο Σκορπιός (που αστρολογικά είναι το “θηλυκό κούμπωμα” του Ζυγού) επιλέγει σαν αντίδοτο στο μεγάλο σκοτάδι, στην απομόνωση, στην απελπισία και στην παγωνιά του μακρινού χειμώνα που ξετυλίγεται μπροστά μας το ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ! Σε ένα βαθύτερο επίπεδο όμως και με πολύ μεγαλύτερη ένταση και πάθος από ότι ο Ζυγός (γιατί είναι μεγαλύτερη και η απόγνωση της ψυχής σε αυτή εδώ τη “μέλανα” και εξοντωτική περίοδο της χρονιάς)! Η θηλυκή πολικότητα του Σκορπιού και η σταθερή του “ποιότητα” τον ωθούν στο να μπαίνει με επιμέλεια, αφοσίωση και πείσμα στη διαδικασία του ζευγαρώματος, ζητώντας σε μεγαλύτερο βάθος και “διάχυση” την ΕΝΩΣΗ από ότι ο Ζυγός. Στον βαθμό δηλαδή εκείνο όπου οι δύο γίνονται ΕΝΑ και χάνονται “ταντρικά” και απόλυτα “ο ένας μέσα στον άλλο”! Στην περίπτωση του Σκορπιού μιλάμε για την ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ δύο ανθρώπων. Συγχώνευση η οποία - εκτός από τον έρωτα - επεκτείνεται και σε άλλους τομείς της ζωής, όπως στον επαγγελματικό, οικονομικό κ.λ.π.)!

Ο Σκορπιός προωθεί το "δέσιμο" και την ένωση ανάμεσα στους ανθρώπους, γιατί γνωρίζει το πόσο εύθραυστο και αδύναμο είναι ένα άτομο μέσα στον αχανή μας κόσμο! Γνωρίζει ότι εμείς οι άνθρωποι είμαστε στην πραγματικότητα μικρά και εύθραυστα “έρμαια”, φορείς ενεργειών και καταστάσεων πολύ μεγαλύτερων και ισχυρότερων από εμάς τους ίδιους, ενεργειών που οποιαδήποτε στιγμή μπορούν να μας συντρίψουν (αν το σκεφθείτε καλά θα συνειδητοποιήσετε ότι όλοι μας είμαστε έρμαια του ασυνειδήτου μας, των κυττάρων του σώματος μας και του DNA μας, της “μοίρας” μας κ.λ.π.). Γι’ αυτό και ένας τυπικός εκπρόσωπος αυτού του ζωδίου τείνει στο να συνεταιρίζεται με φορείς ΙΣΧΥΟΣ (συχνά κρυφούς ή σε ακραίες περιπτώσεις και παράνομους) και να λειτουργεί γενικά σαν ένα “παρακλάδι” μιας μεγαλύτερης δύναμης!


  Η “κβαντικότητα” του Σκορπιού!

Ο Σκορπιός είναι ένα ιδιαίτερα μυστηριώδες ζώδιο που εκπροσωπεί ορισμένες “παραδοξότητες” και καταστάσεις που φαινομενικά δείχνουν να μην είναι συμβατές με την ίδια τη ζωή. Με καταστάσεις που υπάρχουν στη ζωή αλλά ταυτόχρονα μοιάζουν να μην υπάρχουν! Ο θάνατος για παράδειγμα. Βγείτε έξω στην κεντρική πλατεία, στους δρόμους της πόλης σας και περπατήστε ανάμεσα στο γενικά ανέμελο πλήθος. Ο θάνατος - ενώ είναι ένα τόσο ισχυρό ανθρώπινο φαινόμενο - μοιάζει να είναι ανύπαρκτος στο συγκεκριμένο κοινωνικό πλαίσιο (εκτός και αν έχει συμβεί κάποιο τραγικό γεγονός). Και όμως, λίγα μέτρα από κει που περπατάτε κάποιοι άνθρωποι μπορεί να πεθαίνουν στο ιδιωτικό περιβάλλον κάποιου σπιτιού, κλινικής κ.λ.π. Χωρίς όμως αυτό το δραματικό γεγονός να "γράφει" εξωτερικά, χωρίς να δημιουργεί κάποιον εμφανή αντίκτυπο εκείνη τη στιγμή στο κοινωνικό περιβάλλον της πλατείας, όπου ο κόσμος συνεχίζει να περπατά ανέμελα.

Ανάλογα και το σεξ είναι μια “κβαντικού” χαρακτήρα δραστηριότητα που συνδέεται με το ζώδιο του Σκορπιού. Όταν περπατάμε έξω στην κοινωνία φαίνεται σα να μην υπάρχει καν η σεξουαλική δραστηριότητα. Όλοι οι άνθρωποι είναι ντυμένοι και συμπεριφέρονται “αξιοπρεπώς”, αποφεύγοντας γενικά αιχμηρές αναφορές πάνω σε αυτό το θέμα που παραμένει ακόμη ταμπού. Και όμως, οι περισσότεροι/ες αυτοί/ές φαινομενικά “αλώβητοι/ες” από το σεξ άντρες και γυναίκες - που βλέπετε να στήνονται ευθυτενείς, λογικοί και συγκροτημένοι στο κοινωνικό σας περιβάλλον, στα μαγαζιά που κάνετε τα ψώνια σας, στις δημόσιες υπηρεσίες κ.λ.π. - μετατρέπονται σε ασθμαίνοντα θηρία μόλις βρεθούν στην ιδιωτικότητα ενός σπιτιού, ξενοδοχείου κ.λ.π για να κάνουν σεξ! Αυτή όμως η ιδιωτική σεξουαλική τους δραστηριότητα ενδύεται ένα κάπως υποκριτικό κέλυφος άρνησης και “ανυπαρξίας” στο ευρύτερο κοινωνικό τους περιβάλλον. Προφανώς αυτό είναι άλλο ένα σκορπίσιο “κβαντικό παράδοξο”...

Με το σεξ νικάμε κατά κάποιον τρόπο το θάνατο. Βλέπετε, ο Σκορπιός κυβερνά τα γεννητικά όργανα τα οποία κατά κάποιον τρόπο μας αναπαραγάγουν και μας χαρίζουν έτσι την αθανασία! Επιπλέον, ο Σκορπιός κυβερνά την ψυχή μας, το μόνο “δικό μας” ΑΘΑΝΑΤΟ στοιχείο!

Τέλος, ο Σκορπιός σχετίζεται στενά με το χρήμα και την εξουσία! Το χρήμα είναι στην πραγματικότητα μία “κοινωνική ενέργεια”, μια ισχυρή “κοινωνική δύναμη” και σαν τέτοια αφορά απόλυτα τον Σκορπιό (που γνωρίζει καλά το πόσο εύκολα μπορεί να εξοντωθεί ένα άτομο από τις πανίσχυρες δυνάμεις που ελλοχεύουν τριγύρω του). Τον αφορά δε κυρίως το “κοινοτικό χρήμα” και αρέσκεται στο να φλερτάρει γενικά με το χρήμα των “άλλων ανθρώπων”. Και επειδή αυτό το "κεντριφόρο" ζώδιο είναι ¨θηλυκό" το γητεύει η “θηλυκή” εξουσία (αυτή που δεν την εντοπίζουν και αναγνωρίζουν εύκολα οι άλλοι), η μυστική και αόρατη, η οικονομική, η ψυχολογική εξουσία κ.λ.π.

Πάνω απ’ όλα ο Σκορπιός έχει να κάνει με τη μαγική δύναμη της ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ. Όχι τυχαία, το ζώδιο αυτό εκπροσωπείται συμβολικά από τρία διαφορετικά όντα (τον σκορπιό, το φίδι και τον αετό) που δείχνουν τα διαδοχικά στάδια μεταμόρφωσης ενός ανθρώπου (από το χαμηλό, ζωώδες επίπεδο στην υπέρτατη  εξύψωση). Άλλωστε, σε όλη μας τη ζωή περνάμε μέσα από σκορπίσιες μεταμορφωτικές φάσεις (από παιδιά γινόμαστε έφηβοι, από έφηβοι ενήλικες και μετά οικογενειάρχες. Χωρίζουμε, χάνουμε πρόσωπα με τα οποία είχαμε συνδεθεί στενά, περνάμε υπαρξιακές κρίσεις, οικονομικές καταστροφές κ.λ.π.). Το απώτερο ζητούμενο είναι να καταφέρουμε να πετάξουμε πάνω από όλη αυτή τη “σαμσάρα” της ζωής και να να γίνουμε “αετοί”!

Θωμάς Γαζής
Copyright: Θωμάς Δ. Γαζής

Σ.Σ. Το άρθρο αυτό είναι μία επιμελημένη εκδοχή του αντίστοιχου άρθρου "Αποκρυπτογραφώντας το ζώδιο του Σκορπιού" που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Αστρολογική Πυξίδα" τον Νοέμβριο του 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: